Bahan
:
300g
udang (kupas kulit,tinggal ekor,belah belakang)
1 sudu teh serbuk bawang putih
1/2 sudu teh air perahan lemon
1/2 sudu teh garam
4 biji putih telur
1 sudu teh serbuk bawang putih
1/2 sudu teh air perahan lemon
1/2 sudu teh garam
4 biji putih telur
Bahan
pelapis (kacau rata) :
50g
tepung roti kasar
50g oat
1 tangkai daun parsli (cincang halus)
50g oat
1 tangkai daun parsli (cincang halus)
Bahan
sos :
1
sudu makan mentega tawar
1 ulas bawang putih , cincang halus
1 1/2 sudu makan tepung gandum
225ml susu cair
15ml krim pekat
50g keju cheddar parut
1/2 sudu teh garam
1/8 sudu teh serbuk lada sulah
1 ulas bawang putih , cincang halus
1 1/2 sudu makan tepung gandum
225ml susu cair
15ml krim pekat
50g keju cheddar parut
1/2 sudu teh garam
1/8 sudu teh serbuk lada sulah
Cara
membuat :
Lumur
udang dengan serbuk bawang putih, air perahan lemon dan garam. Perap selama 15
minit
Celupkan
ke dalam putih telur, gulingkan ke atas pelapis. Goreng.
Sos ;
panaskan mentega, tumis bawang putih sehingga terbit aroma. Masukkan tepung
gandum, kacau hingga berbutir
Masukkan
susu cair sikit demi sikit sambil kacau hingga licin
Masukkan krim pekat, keju parut, garam dan serbuk lada sulah. Kacau hingga meletup-letup
Masukkan krim pekat, keju parut, garam dan serbuk lada sulah. Kacau hingga meletup-letup
Hidangkan
udang bersama sos
0 comments:
Post a Comment