Sunday, 30 November 2014

Kek Coklat Kukus Sukatan Cawan


Bahan-Bahan Kek Coklat Kukus ( Menggunakan sukatan cawan ):

1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak/ marjerin dicairkan
1/2 cawan susu pekat manis
1 1/4 cawan tepung gandum/ tepung kek
1 sudu baking powder
1 sudu soda bikarbonat
4 biji telur
1 sudu esen vanilla

Cara-cara Menyediakan Kek Coklat Kukus:

+ Campurkan gula, susu cair, susu pekat manis, marjerin ke dalam periuk atau kuali.Masak atas api hingga larut. Pastikan api dalam keadaan perlahan supaya ia larut dengan sekata.

+ Dalam bekas lain, ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat.

+ Pukul telur hingga kembang. Masukkan campuran pertama tadi kedalam adunan telur.

+ Kemudian masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung gandum, serbuk koko,baking powder dan soda bikarbonat.Kacau hingga sebati dan tidak berketul-ketul.

+ Panaskan pengukus dan pastikan air sudah mendidih baru dimasukkan loyang yang mengandungi adunan kek coklat.

+ Sapukan marjerin pada loyang.Jangan lupa tutup loyang dengan aluminium foil supaya air wap tidak terkena pada kek.

+ Kukus kek selama 1 jam.


Cara Menyediakan Topping untuk Kek Coklat Kukus:

1 cawan susu pekat manis
1 sudu makan serbuk koko
2 sudu mentega

+ Masukkan semua bahan ke dalam kuali atau periuk.Kacau perlahan sehingga larut.Angkat setelah cairan coklat mulai mendidih.

+ Sejukkan sebentar sebelum dituang atas kek coklat kukus.

ATAU

500 gram coklat masakan
220 ml susu cair

( kalau guna coklat masakan, masak guna kaedah double boiler )

* I just found this here

Wednesday, 16 July 2014

Resepi Tat Nanas

Assalamualaikum, hari ni eira nak share resepi sendiri. Dah bertahun buat eksperimen tiap kali menjelang raya, kali ni baru rasa nak share. Agak-agak menjadi lah tat nenas eira. Biasalah, bukan pandai sangat buat kuih ni tapi ini resepi sendiri yang diubah ikut kesesuaian doh.

Bahan-bahan :

2 cawan butter
1 cawan gula
2 biji kuning telur
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kastard
4 cawan tepung jagung
2 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil esen vanila

Cara-cara :

1. Putarkan butter sehingga agak-agak dah okay, masukkan gula dan putar sampai kembang. Tambahkan susu.

2. Masukkan kuning telur. Kemudian, masukkan esen vanila.

3. Masukkan semua tepung yang diayak sekali perlahan-lahan.

4. Bakar pada suhu mengikut kesesuaian oven. Eira bakar pada suhu 180 darjah celcius selama mungkin 18-20 minit.

*Kalau doh agak-agak lembik teruskan tambah tepung jagung.

Sempena raya yang bakal menjelang, ampun maaf dipinta, mungkin selama ini ada kesilapan yang tak terduga. Selamat mencuba ya.

Haha, lupa pulak, jem tu boleh buat sendiri ataupun nak senang beli dekat kedai aje. Mama eira yang buatkan, so senang kerja eira.

Tuesday, 8 April 2014

Udang Sos Keju


Bahan :

300g udang (kupas kulit,tinggal ekor,belah belakang)
1 sudu teh serbuk bawang putih
1/2 sudu teh air perahan lemon
1/2 sudu teh garam
4 biji putih telur

Bahan pelapis (kacau rata) :

50g tepung roti kasar
50g oat
1 tangkai daun parsli (cincang halus)
Bahan sos :
1 sudu makan mentega tawar
1 ulas bawang putih , cincang halus
1 1/2 sudu makan tepung gandum
225ml susu cair
15ml krim pekat
50g keju cheddar parut
1/2 sudu teh garam
1/8 sudu teh serbuk lada sulah

Cara membuat :

Lumur udang dengan serbuk bawang putih, air perahan lemon dan garam. Perap selama 15 minit
Celupkan ke dalam putih telur, gulingkan ke atas pelapis. Goreng.
Sos ; panaskan mentega, tumis bawang putih sehingga terbit aroma. Masukkan tepung gandum, kacau hingga berbutir
Masukkan susu cair sikit demi sikit sambil kacau hingga licin
Masukkan krim pekat, keju parut, garam dan serbuk lada sulah. Kacau hingga meletup-letup
Hidangkan udang bersama sos





Monday, 17 February 2014

Hadis tentang solat

      1. Rasulullah SAW bersabda: "Solat berjemaah itu lebih afdhal (baik) daripada solat bersendirian dengan 27 darjat." (HR Bukhari dan Muslim)

2. Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang solat berjemaah kemudian duduk berzikir hingga terbit matahari kemudian solat 2 rakaat (sunat dhuha) maka ia akan mendapat pahala haji dan umrah yang sempurna." (HR Tirmidzi) 

3. Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang berjalan untuk solat fardhu maka pahalanya seperti orang yang mengerjakan haji dan jika ia berjalan untuk solat sunat maka pahalanya seperti orang yang mengerjakan umrah sunat." (HR At-Tabrani)

4. Rasulullah SAW bersabda: "2 rakaat solat sunat fajar itu pahalanya lebih baik daripada dunia seisinya." (HR Muslim & Tirmidzi)

5. Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang solat sunat sebelum Asar 4 rakaat maka Allah akan mengharamkan jasadnya dari api neraka." (HR At-Tabrani)

6. Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya apabila seseorang hamba berdiri untuk solat maka diletakkan semua dosa-dosanya di atas kepala dan kedua bahunya. Setiap kali ia rukuk atau sujud akan berjatuhanlah dosa-dosanya itu." (HR At-Tabrani)

7. Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang tetap mengerjakan solat sunat sebelumdan selepas zohor sebanyak 4 rakaat maka Allah akan mengharamkan dirinya dari api neraka." (HR Abu Daud & Tirmidzi)

8. Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang berwuduk dengan sempurna maka keluarlah dosa dari tubuhnya sehingga dari bawah kukunya juga." (HR Muslim)

9. Rasulullah SAW bersabda: "Malaikat akan berdoa untuk kamu selama kamu masih berada didalam masjid dan melakukan solat dan selama kamu tidak berhadas. Berkata Malaikat "Ya Allah, ampunilah dia dan turunkanlah rahmatMu kepadanya." (HR Bukhari)

10. Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang solat Isyak berjemaah maka bagaikan bangun (beribadah) malam dan (pada esok paginya) ia mengerjakan solat Subuh secara berjemaah juga maka (pahalanya) bagaikan bangun semalaman (penuh)." (HR Muslim & Ahmad)

11. Rasulullah SAW bersabda: "Apabila kamu rasa ada angin di dalam perutmu kemudian kamu ragu adakah ianya telah keluar atau belum, maka janganlah keluar dari solatmu sehingga jelas terdengar bunyi atau tercium baunya." (HR Muslim)

12. Rasulullah SAW bersabda: "Tidak takutkah orang yang mengangkat kepalanya sebelum imam (mengangkat kepalanya), kelak akan digantikan kepalanya dengan kepala keldai." (HR Muslim)

13. Rasullulah SAW bersabda: "Solat dengan bersiwak (mengosok gigi) lebih afdhal(baik) dari 70x solat tanpa siwak." (HR Zanjawaih & Hakim)

14. Rasullulah SAW bersabda: "Solat sunat atau fardhu dengan memakai serban menyamai 25x solat yang tidak memakai serban dan solat Jumaat dengan memakai serban menyamai 70x Jumaat tanpa memakai serban." (HR Ibn' Asakir)

15. Rasulullah SAW bersabda: "Malaikat sentiasa berdoa untuk kamu selama ia berada di tempat yang ia sembahyang padanya, selagi ia tidak berhadas." (HR Bukhari & Muslim)

16. Rasulullah SAW bersabda: "Apabila imam bangun dari rukuk serta membaca doa, maka hendaklah kamu membaca 'Allahuma Rabbana lakal hamdu' kerana sesiapa yang berkebetulan bacaannya dengan bacaan Malaikat, nescaya diampunkan dosanya yang telah lalu." (HR Bukhari & Muslim)

17. Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang berwuduk padahal ia masih ada wuduk, maka dicatat untuknya sepuluh hasanat." (HR Abu Daud)

sumber
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...