Saturday, 3 September 2011

pesanan buat si hawa


Hawa,
andai kau masih remaja, jadilah anak yang solehah buat kedua ibu bapamu...andai kau sudah bersuami, jadilah isteri yang meringankan beban suamimu...andai kau masih ibu, didiklah anakmu sehingga dia tidak gentar memperjuangkan Ad-din Allah.

Hawa,
andai kau belum berkahwin, jangan kau risau akan jodohmu...ingatlah janji Tuhan kita, wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik...jangan dimulakan sebuah pertemuan dengan lelaki yang bukan muhrim keranaku khuatir dari mata jatuh ke hati, maka lahirlah senyuman dan tercetusnya salam...sekaligus disusuli dengan sebuah pertemuan yang ditakuti melahirkan nafsu...kejahatan yang menguasai diri.

Hawa,
lelaki yang baik tidak melihat paras rupa, lelaki yang soleh tidak memilih wanita melalui keseksiannya, lelaki warak tidak menilai wanita melalui keayuaannya, kemanjaannya serta kebolehannya menggongcang iman lelaki...tetapi lelaki yang baik menilai wanita melalui akhlaknya, peribadinya dan yang paling penting pegangan agamanya.

Hawa,
lelaki yang baik juga tidak menginginkan pertemuan dengan wanita yang bukan muhrimnya kerana dia takut memberi kesempatan kepada syaitan untuk menggodanya...lelaki yang warak juga tidak tidak bermain denagn cinta kerana dia tahu apa matlamat sebuah pertemuan antara lelaki dan wanita yakni sebuah perkahwinan.
Hawa,
jagalah pandanganmu, awasilah auratmu, peliharalah akhlakmu dan kuatkanlah pendirianmu...andaikan tiada cinta Adam untukmu, cukuplah hanya cinta Allah yang memenuhi dan menyinari kekosongan jiwamu...biarlah hanya cinta daripada kedua ibu bapamu yang memberi hangat sebuah kebahagiaan buat dirimu, cukuplah sekadar cinta adik-beradik serta keluarga yang membahagiakan dirimu.

Hawa,
cintailah Allah di kala susah mahupun senang kerana kau akan memperoleh cinta daripada insan yang juga mencintai Allah, cintailah kedua ibu bapamu kerana kau akan memperoleh keredhaan Allah...cintailah keluargamu kerana kau tidak akan berjumpa cinta yang bahagia selain dari cinta keluarga.

Hawa,
jangan sesekali tangan yang menghayun buaian akan menggongcang dunia dan menggongcang iman lelaki...

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...